HelpInformatik.COM

Створення локальної мережі в компютерному класі (Частина 1)

Локальна мережа - комп'ютерна мережа, що покриває відносно невелику територію. Передбачається , що у вашому класі є два або більше комп'ютерів.

Комп'ютери можуть з'єднуватися між собою в мережу , використовуючи різні середовища передачі інформації: виту пару , коаксіальний кабель , оптоволоконний кабель , радіоканал (Wi -Fi , BlueTooth ) , інфрачервоний діапазон.

Ми будемо створювати звичайну дротову мережу на кручений парі . Це не складно і не дорого. Вита пара широко застосовується в мережевих технологіях і комунікаціях , зараз кабелем категорії 6 в багатьох місцях замінюють коаксіальний кабель.

Вита пара - вид кабелю зв'язку , являє собою одну або кілька пар ізольованих провідників , скручених між собою і покритих пластиковою оболонкою . Звивання провідників виробляється з метою підвищення зв'язку провідників однієї пари ( електромагнітна перешкода однаково впливає на обидва дроти пари ) і подальшого зменшення електромагнітних перешкод від зовнішніх джерел , а так само взаємних наведень при передачі диференціальних сигналів .

Вита пара буває декількох категорій :

Витая пара 5е категории
Категорія 1 Телефонний кабель , тільки для передачі аналогового сигналу. Всього одна пара.
Категорія 2 Здатний передавати дані зі швидкістю до 4 Мбіт / с. Старий тип кабелю , дві пари провідників.
Категорія 3 Здатний передавати дані зі швидкістю до 10 Мбіт / с. До цих пір зустрічається в телефонних мережах. Дві пари провідників.
Категорія 4 Здатний передавати дані зі швидкістю до 16 Мбіт / с. Кабель складається з 4 -х скручених пар. Зараз не використовується.
Категорія 5 Здатний передавати дані зі швидкістю до 100 Мбіт / с. 4 -х парний кабель , це і є те , що зазвичай називають кабель «вита пара» . При прокладанні нових мереж користуються декілька вдосконаленим кабелем CAT5e (смуга частот 125 МГц) , який краще пропускає високочастотні сигнали. Обмеження на довжину кабелю між пристроями (комп'ютер - світч , свитч -комп'ютер , світч - світч ) 100 м. Обмеження хаб - хаб 5 м.
Категорія 6 Здатний передавати дані зі швидкістю до 1000 Мбіт / с. Складається з 4 -х пар провідників. Застосовується в мережах Fast Ethernet і Gigabit Ethernet.
Категорія  7 Здатний передавати дані зі швидкістю до 100 Гбіт / с. Специфікація на даний тип кабелю поки не затверджена.

Перед тим як йти і купувати виту пару , потрібно визначитися , скільки її потрібно , де і як вона пролягатиме . Необхідно відміряти , хоча б приблизно , відстань між комп'ютерами майбутньої мережі , причому потрібно враховувати всі вигини класу , коридорів , і т.д.

Якщо ви робите мережу більш ніж на два комп'ютера то необхідно визначитися , де і як буде розташовуватися комутатор , його потрібно розташовувати таким чином , щоб він знаходився на мінімально можливій відстані від найбільшого числа машин.

Кабель підключається до мережевих пристроїв за допомогою з'єднувача 8P8C ( часто помилково званий RJ45 або RJ- 45 ), трохи більшим , ніж телефонний з'єднувач RJ11 . RJ45 просто прижився для позначення всіх 8P8C кабелів і роз'ємів , але ніякого відношення до них не має.

Кріпити спеціальний наконечник можна за допомогою спеціального обтискного інструменту (у деяких школах він є), однак для обтиску всього декількох кабелів можна скористатися звичайною викруткою.

устройство для обжима

Мережеві кабелі або можуть бути куплені в магазині, або виготовлені самостійно (особливо якщо потрібно кабель певної довжини).

Існує дві схеми обтискача кабелю: прямий кабель і перехресний (кроссоверним) кабель. Перша схема використовується для з'єднання комп'ютера з комутатором або концентратором, другий для з'єднання 2-х комп'ютерів безпосередньо.

Мережевий концентратор або Хаб - мережевий пристрій , для об'єднання кількох пристроїв Ethernet в спільний сегмент. Пристрої підключаються за допомогою витої пари , коаксіального кабелю або оптоволокна. В даний час майже не випускаються - їм на зміну прийшли мережеві комутатори ( свитчи ) , що виділяють кожне підключений пристрій в окремий сегмент.

Мережеві комутатори помилково називають « інтелектуальними концентраторами ».Мережевий комутатор або світч ( жарг. від англ. Switch - перемикач) - пристрій, призначений для з'єднання декількох вузлів комп'ютерної мережі в межах одного сегмента. На відміну від концентратора , який поширює трафік від одного підключеного пристрою до всіх інших , комутатор передає дані тільки безпосередньо одержувачеві. Це підвищує продуктивність і безпеку мережі , позбавляючи інші сегменти мережі від необхідності ( і можливості) обробляти дані , які їм не призначалися.

Кожен комп'ютер, підключений до локальної мережі, повинен мати спеціальну плату (мережевий адаптер). Сучасні мережеві адаптери підтримують швидкість передачі 10 і 100 Мбіт / с і можуть бути інтегровані на материнській платі або вироблятися у вигляді окремої карти.

Розглянемо самостійне виготовлення кабелю

При використанні чотирипарного кабелю 5-ї категорії задіюється всього дві пари: одна - для передачі, а інша для прийому сигналу. Всі дроти мають кольорове маркування.

Для того щоб надіти наконечник на кабель, потрібно обережно видалити обплетення з кабелю довжиною 2-3 см. Після це розташувати дроти у встановленому порядку.

1. Біло-оранжевий
2. Оранжевий
3. Біло-зелений
4. Синій
5. Біло-синій
6. Зелений
7. Біло-коричневий
8. Коричневий

расположение проводов в прямом кабеле

Візьміть наконечник і акуратно вставте в нього кабель до упору , так щоб кожен дріт увійшов у свою улоговинку . Після цього вставте наконечник в обжимний інструмент і обіжміть . Якщо обжим проводиться за допомогою викрутки , перш необхідно втиснути всі контакти , розташувавши площину викрутки перпендикулярно контактам роз'єму , а після дотиснути кожен контакт окремо.

Отриманий таким чином кабель використовується для підключення мережевої карти до концентратора або комутатора . Ці кабелі називають прямими - в тому сенсі , що з обох боків застосовується одна і та ж розводка кабелю.

прямой кабель

Ми вже вказували , що крім прямих кабелів , які використовуються для підключення мережного адаптера до концентратора ( комутатора ) , іноді виникає необхідність у перехресному кабелі. Такий кабель застосовується для з'єднання двох мережевих карт безпосередньо один з одним.

При виготовленні кроссоверного кабелю на одному кінці кабелю дотримується точно така ж розводка кабелю , як і для прямого кабелю , а на іншому кінці пара працює на передачу змінюється з парою працює на прийом. Для цього потрібно перший і другий дріт поміняти місцями відповідно з третім і шостим . Тобто розташувати дроти таким чином :

1. Біло-зелений
2. зелений
3. Біло-оранжевий
4. синій
5. Біло-синій
6. оранжевий
7. Біло-коричневий8. коричневий

перекрестный (кроссверный) кабель

Такий кабель може застосовуватися для створення мережі з двох комп'ютерів.

Створіть необхідну кількість кабелів і з'єднайте комп'ютери в мережу. Про настройку мережі ми поговоримо в наступній частині.

Дану публікацію підготували для Вас команда сайту HelpInformatik.COM
Дата створення: 15.01.2014
Переглядів: 9953