HelpInformatik.COM

Комп’ютер та інші пристрої для роботи з інформацією, 2 клас

Тема: комп'ютер та інші пристрої для роботи з інформацією.

Мета: Ознайомити учнів з основними пристроями ПК та їх призначенням, назвами та призначенням пристроїв системного блока. Розвивати уважність, пам'ять,мовлення, логічне мислення, сформувати вміння узагальнювати, міркувати. Виховувати відповідальність, самостійність, підвищувати інформаційну культуру учнів.

Тип уроку: засвоєння нових знань., формування вмінь та навичок.

Обладнання: комп’ютери, мультимедійна дошка, презентація, робочий зошит, підручник, роздавальний матеріал

Хід уроку

І. Організаційний момент

 

І.1. Вступне слово вчителя.Любі друзі! Радо вітаю вас в комп'ютерному класі на уроці. Сьогодні у нас незвичайний урок, а урок-подорож. А подорожувати ми будемо по палацу Інформатики і сьогодні ми піднімемося ще на одну сходинку знань.

А зараз пропоную вам обрати «Смайл уроку»  серед запропонованих і показати, з яким настроєм ви прийшли на урок. Бачу, що настрій не у всіх гарний.

А для того, щоб підняти поганий настрій, подивіться один одному в очі, посміхніться, передайте частинку свого гарного настрою іншим. От бачите від ваших посмішок затишніше і світліше стало у нашому комп’ютерному класі.

Ви сідайте тихо, діти,

Домовляймось не шуміти,

Руки гарно піднімати,

На уроці не дрімати

Сподіваюся, що сьогодні на уроці ви зможете проявити свою  кмітливість, показати свої знання, та отримати радість і задоволення.

- Молодці! Йдемо вперед, здобувати знання!

А для того, щоб пройти далі, нам треба відкрити перші двері палацу. Для цього давайте повторимо правила поведінки в комп’ютерному класі та техніку безпеки при роботі за комп’ютером

ІІ. Актуалізація опорних знань

  1. Повторення раніше вивченого матеріалу

Гра «Сигнал» : підняти червону картку, якщо Незнайко озвучив правило неправильно і  зелену, якщо правило озвучене вірно.

  • В кабінет інформатики потрібно вбігати і при цьому сильно кричати. (Ні)
  • Працювати за комп’ютером можна тільки з дозволу вчителя. (Так)
  •  Приходячи до кабінету, приносьте із собою їжу та напої. (Ні)
  • Не можна торкатися і висмикувати дроти і розетки. (Так)
  • На клавіші потрібно тиснути сильно  (Ні)
  • Не можна торкатися пальцями екрана монітора. (Так).
  • Гратися на комп’ютері можна досхочу (Ні)
  • Відстань від очей до екрана повинна бути не меншою ніж 50 см. (Так).

Вчитель. Молодці ! З такими розумними дітьми можна сміливо працювати далі. Йдемо вперед, здобувати знання! А перед нами нова перешкода – нові двері палацу, які нам треба відчинити

  1. Гра « Лови помилку»: що вміє комп’ютер? (робота в прах)

 Комп’ютер «опанував» багато професій. Будь ласка допоможіть мені згадати, що вміє комп’ютер. На дереві обсипалися листочки. Давайте їх зберемо. Для цього І варіант виберіть листочки, на яких написано дії, які може виконувати комп’ютер, ІІ варіант  -  листочки

  • обчислювати
  • складати вірші
  •  усміхатися
  •  програвати музику
  •  грати у футбол
  • прибирати в кімнаті
  • грати в шахи
  • стрибати
  • допомагати міліції
  •  перекладати з однієї мови на іншу

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Учитель. Ви напевно бачили великий оркестр і чули його гру. У ньому багато різних інструментів: скрипки, віолончелі, духові інструменти, струнні, звичайно ж, на почесному місці рояль. Кожен інструмент грає свою музичну партію. Звук від різних інструментів зливається в один музичний твір. Для того щоб усі інструменти звучали разом, а не кожен сам по собі, оркестром керує диригент. Комп’ютер чимось подібний до оркестру. У ньому теж багато різних інструментів, і кожен виконує свою справу. І сьогодні на уроці ми дізнаємось, з яких же частин він складається. Отже, тема уроку — «Комп'ютер та інші пристрої для роботи з інформацією».

Сьогодні на уроці ми з вами ознайомимось зі складовими частинами комп’ютера.

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Учитель. Якби для кожної справи у комп’ютера було б по одному пристрою, то йому вистачило б лише чотирьох пристроїв. Але насправді це не так. Тому пристроїв у комп’ютера не чотири, а значно більше. Деякі пристрої розміщені зовні. Такі пристрої називають зовнішніми. Ті пристрої, які знаходяться в комп’ютера всередині, називають внутрішніми.

Сьогодні ми розпочинаємо ознайомлення із зовнішніми пристроями комп’ютера. Вони стоять на столі, і кожен може доторкнутися до них рукою.

У різних комп’ютерів є різні зовнішні пристрої, але є чотири види пристроїв, які є в кожного з комп’ютерів. Ці пристрої складають стандартну будову комп’ютера.

Працюючи на уроці, ваше завдання розділити пристрої комп’ютера на пристрої введення і пристрої виведення.

Отже, рушаємо у мандрівку.

Стандартна будова комп'ютера

  1. Клавіатура

Ти вже знаєш, що комп’ютер допомагає людині працювати з інформацією. Як же вона потрапляє до комп’ютера?

В цьому на допоже пистрій введення — клавіатура. З її допомогою людина «спілкується», «розмовляє» з комп’ютером. На клавіатурі розташовані клавіші, на яких зображені цифри, букви та різні символи. Людина, натискаючи певні клавіші, вводить інформацію в комп’ютер і цим самим дає завдання комп’ютеру або щось надрукувати, або обчислити, або намалювати.

(Знаходимо пристрій на рисунку і з’єднуємо з підписом.)

  1. Монітор

Перед клавіатурою стоїть монітор. На екрані монітора ми бачимо інформацію, з якою працює комп’ютер. Монітор подібний до телевізора. Він може бути кольоровим або чорно-білим (монохромним). Монітор потрібен для того, щоб бачити інформацію, з якою зараз працює комп’ютер. Монітор — це пристрій для виведення інформації: текстової, числової, графічної, відеоінформації.

(Знаходимо пристрій на рисунку і з’єднуємо з підписом.)

  1. Миша

Наступний пристрій — миша — це один із можливих маніпуляторів. Миша — це пристрій комп’ютера, подібний до звичайної мишки. Миша — це пристрій для введення інформації в комп’ютер. Він інколи може замінити клавіатуру і полегшити роботу на комп’ютері. Крім миші є інші маніпулятори: трекбол, джойстик, графічний планшет.

(Знаходимо пристрій на рисунку і з’єднуємо з підписом.)

  1. Системний блок

  І нарешті, найголовніший пристрій комп’ютера — системний блок. Системний блок подібний до коробки або ящика. Але це не проста коробка. У ній знаходяться процесор — «мозок» комп’ютера, пам’ять, дисковод та багато інших важливих пристроїв. У ньому проводяться обчислення, зберігається важлива інформація.

(Знаходимо пристрій на рисунку і з’єднуємо з підписом.)

  Крім стандартних пристроїв ще використовують звукові колонки, принтер, сканер,  тощо.

V. Усвідомлення набутих знань

1. Пристрої введення-виведення

А перед нами знову зачинені дверцята. Щоб їх відкрити назвіть будь ласка  пристрої введення-виведення комп’ютера

2.Лото  «Пристрої комп’ютера”

3.Робота в зошиті с.8, вправа 3

VІ. Фізкультхвилинка

VІІ. Формування практичних вмінь та навичок

Повторення правил роботи за комп'ютером

1. Правила поведінки за комп’ютером.

2. На якій відстані від екрана монітора треба сидіти?

3. Завдання «Збери комп’ютер”

Релаксація

Форма: слухання функціональної музики з закритими очима.

А зараз давайте трішки відпочинемо, та послухаємо музику, заплющимо очі, та підключимо свою уяву. Ми з вами сидимо на зеленій заквітчаній  галявині в лісі. Яскраво світить сонечко, літають красиві метелики. Біля нас багато – багато чарівних квіток … На вулиці не жарко, світить сонечко… Літо…

VІІІ. Підбиття підсумків уроку

Ми відкрили всі двері , завершили свою подорож по палацу Інформатики.

Гра «Мікрофон»

Закінчіть висловлення.

— Я тепер знаю, що…

— Я тепер умію…

Дану публікацію підготували для Вас команда сайту HelpInformatik.COM
Клас: 2-й
Автор: Шматова Ірина Миколаївна
Дата створення: 11.12.2016
Переглядів: 13834