HelpInformatik.COM

Виховна година "Мобільний етикет"

Виховна година  на тему :

Мобільний етикет

Мета:Формування поняття «Мобільний етикет».

 Ознайомлення дітей з правилами користування мобільним в публічних місцях та правилами спілкування мобільним телефоном

УЧИТЕЛЬ:

Мобільний телефон - незамінна річ. Він назавжди увійшов у наше життя. Стареньким мобільний допомагає швидко навіда­ти дітей чи внуків, а для молоді - годі й казати!.. Це будиль­ник, годинник, календар, калькулятор, органайзер, записна книжка - всього не перерахуєш. Але чи всі вміють ним корис­туватися, щоб не заважати іншим та мати репутацію цивілізо­ваної людини?

МУЗИКА ЗВУЧИТЬ

Почнемо з цього, адже є чимало безглуздих рингтонів. Наприклад, звук сирени, гавкіт пса, шансон, реп чи навіть нецензурні грубі вислови - ось неповний список дзвінків, які дратують більшість людей і мимо­волі налаштовують проти власників таких рингтонів. Уникайте подібних, адже дзвінок, який обираєте, мимо­волі стає вашою візиткою. Звичайно, ніхто не зазіхає на вашу свободу вибору. Але чи варто ставити на номер чоловіка (дружини) рингтон, що якось відображає ваші інтимні стосунки? Адже "половинка" може набрати ваш номер і пд час важливої ділової зустрі­чі чи розмоии з шефом. Червоніти до  Вибирай І е рингтони для свого мобільного, які не привертатимуть зайвоїуваги тих, хто вас оточує. Пам'ятайтеправило: телефонна мелодія обирається відповідно до соціального статусу. Ну, й, звичайно, тестувати рівень гучності звучання краще вдома.

У ПУБЛІЧНИХ МІСЦЯХ

Установіть мінімальну гучність сиг­налу або навіть переведіть телефон у беззвучний режим, коли перебуваєте на лекції, ділових переговорах, огля­даєте виставку чи відпочиваєте, при­міром, у кафе. Це ж стосується і від­відин церкви, театрів, батьківських чи інших зборів. Розпочинати розмову в невідповідній обстановці непристой­но. Тож при необхідності вийдіть, аби відповісти на дзвінок, говоріть него­лосно й по суті.

Якщо виникає потреба в людно­му місці надіслати текстові повідом­лення, вимкніть сигнали клавіатури. У громадських місцях: магазинах, транспорті, ліфті тощо намагайтеся говорити по мобільному максималь­но тихо й коротко. Повірте, нікому з пасажирів ранішньої маршрутки не цікаві подробиці вашого вчорашньо­го побачення чи колір тільки-но при­дбаної білизни або медичний діагноз. Не варто говорити й на підвищених тонах - чутливість мікрофона мобілки дозволяє не напружувати голосові зв'язки.

ПРАВИЛА СПІЛКУВАННЯ

Якщо ви навіть ненадовго залиша­єте робоче місце, завжди беріть теле­фон із собою. Пропустивши дзвінок, за правилами мобільного етикету, ви повинні передзвонити впродовж 1 -2 годин. Якщо абонент не відповідає, не слід повторювати виклик. Набе­ріться терпіння й чекайте, коли він зможе відгукнутися.

Не бажано телефонувати людині щодо суто робочих питань на мобіль­ний у вихідні та свята. На особисті дзвінки також є обмеження: допусти­мі вони лише з 9-ї до 22 години. Якщо ж виникла нагальна потреба поруши­ти це правило, вибачтеся й спитайте, чи можуть говорити з вами.

 

Некоректно для своїх потреб ви­користовувати чужі телефони та по­відомляти третім особам мобільні номери без дозволу їхніх власників. Якщо телефонують на стільниковий, який належить іншому члену роди­ни, відповідати на цей дзвінок вам не варто. Поважайте право кожного на особисте життя - не читайте тек­стових повідомлень і не переглядайте список дзвінків у чужому телефоні без дозволу його власника. Уникайте ко­ристуватися багатьма картками: зв'язок легше налагодити, якщо ви на одному номері.

У живому спілкуванні ніколи не пе­реривайте співрозмовника, аби відпо­вісти на дзвінок. Це дуже образливо, коли тебе переривають телефонним дзвінком і фразою: "Вибач, я лише відповім..." Поважайте того, з ким говорите, і дайте йому закінчити свою І думку. І лише опісля, вибачившись,  передзвоніть на номер, який висвітився на екрані мобільного.

НАЙПЕРШЕ-БЕЗПЕКА

Завжди вимикайте стільниковий  там, де є застереження: "Будь ласка,  вимкніть ваш мобільний телефон!".

Сідаєте за кермо автомобіля - переведіть телефон у беззвучний режим, не відволікайтеся на дзвінки й розмови. Це вбереже життя від емертельного ризику, а гаманець - від штрафів.

Завжди вимикайте телефон, коли  перебуваєте на борту літака. Бо ввімкнений, він впливає на різні прилади,  зокрема, антени навігаційних систем і  бортового зв'язку, системи керування  повітряним рухом і попередження зіткнення в повітрі, системи автоматичної посадки, а ще на наведення в бортових кабелях, електрообладнання,  радіомаяки в аеропорту. Увімкнений мобільний телефон може викликати й збій у роботі бортових комп'ютерів та  призвести до проблем в обладнанні  літака, розлад якого може, врешті-решт, спричинити авіакатастрофу.

Дану публікацію підготували для Вас команда сайту HelpInformatik.COM
Автор: Калмикова Тетяна Василівна
Дата створення: 30.10.2015
Переглядів: 3766