HelpInformatik.COM

Урок з інформатики в 4 класі Тема: Всесвітня павутина. Можливості Інтернету.

Урок з інформатики в 4 класі

Тема: Всесвітня павутина. Можливості Інтернету.

Мета: Навчити дітей користуватися Інтернетом; розвинути увагу та уяву дітей; виховувати любов до природи.

Тип уроку: комбінований

Обладнання: робочий зошит, фішки, малюнок Компіка

Література: Антонова О.П. Інформатика Цікаві задачі 2-9 класи./ - Шепетівка: «ПП Шестопалов», 2008-96 с.

Хід уроку

І Організація класу

- Доброго дня, діти! Мене звуть …!

ІІ Розминка

1. Дідусь Борис святкує кожний свій день народження. У 2008 році він відсвяткував його п'ятнадцятий раз. Коли народився дідусь Борис? (Потрібно назвати день, місяць та рік) (29.02.1948 р.)
2. Ганнуся має підсмажити 6 сирників. На сковороді може поміститися лише 4. Кожний сирник треба смажити 3 хвилини з одного боку і 3 хвилини з другого. За який найкоротший час можна підсмажити всі сирники? (12 хв)
3. Чим комп'ютерна миша відрізняється від справжньої?

ІІІ Повторення техніки безпеки в комп'ютерному класі

ІV Актуалізація знань

- Дайте означення поняття комп'ютерна мережа. (Це два або більше комп'ютера, які з'єднанні між собою за допомогою мережного кабелю)
- А які бувають види комп'ютерної мережі? (Локальна, Глобальна)
- Локальна – це яка? (Обмежена. Наприклад клас)
- А глобальна? (Велика територія)
- Яким словом можна замінити слово глобальна? (Інтернет)
- Що таке Інтернет? Якою позначкою позначається Internet Explorer? 

V Оголошення теми, мети

На сьогоднішньому уроці ми з вами будемо вивчати Всесвітню мережу та можливості Інтернету. А спостерігати наш урок буде Веселий Компік, який буде спостерігати за вами весь час і за правильні відповіді нагороджувати.

VІ Вивчення нового матеріалу

1. Розповідь - Про Інтернет сьогодні чув, мабуть, кожний. А що ви про нього знаєте, діти? - У ньому можна знайти відповідь майже на всі запитання. Дізнатися про погоду, останні новини, результати спортивних змагань, прочитати статтю з енциклопедії, переглянути програму телепередач, навіть самі телепередачі. Наприклад, якщо ви захочете дізнатись, щось, про життя тварин, то для цього є спеціальні веб-сайти про тварин, рослинний світ. Є сайти бібліотек. - Діти, знаєте, що таке веб-сайт ? - Сайт можна порівняти з книжкою. Сторінки веб-сайту називаються веб-сторінками. Кожен сайт має свою адресу в Інтернеті й головну сторінку, з якої можна потрапити на інші сторінки сайту. - Крім того, з веб-сторінок можна перейти на сторінки інших сайтів. Ця система зв'язків між різними сторінками сайтів по всьому світу охоплює планету ніби павутиння. Саме тому її називають веб (від англійського слова web - павутиння). - Які послуги надає своїм користувачам Інтернет? - Хто з вас чув про Інтернет-магазин – це віртуальний магазин. У ньому немає полиць з товарами. Є список товарів, їхній опис, фото й ціни. Можна вибрати, що потрібно, зробити замовлення та навіть розрахуватися через Інтернет. - А ще існує електронна пошта, за допомогою якої можна обмінюватися листами з друзями по мережі Інтернет. - Спілкуватися з друзями можна також через сайти та спеціальні програми в режимі on-line. Таке спілкування називається чат (від анг. сat – дружня бесіда, розмова). - А якщо до комп'ютера приєднати навушники та мікрофон, то завдяки спеціальним комп'ютерним програмам можна спілкуватися по мережі Інтернет голосом, точно так, як по телефону. А якщо у вас і вашого співрозмовника є веб-камери, ви зможете ще й побачити одне одного. - Для надання всіх цих послуг (сервісів) Інтернету використовують обладнанні спеціальними програмами комп’ютери, які називають серверами. Існують сервери новин, поштові, пошукові сервери тощо. Можливості Інтернету постійно розширюються.
2. Робота в зошиті - Діти, відкрийте робочі зошити на с.3 завдання
3. - Далі, відкрийте с.4 завдання 2.

VІ Фізкультхвилинка

В джунглях ми рвемо банани, (рвуть плоди) Там гойдаються ліани (Руки вгорі гойдаються) В пальми є велике листя, (розвели руками) Можна від дощу укриться  (Руки дахом)

Інструктаж з техніки безпеки (за ПК)

VІІ Практична робота за ПК 1.

Ознайомлення з завданням
- Діти, вам потрібно завантажити оглядач Internet Explorer, піктограму якого ви бачите на дошці.
- Хто може сказати, як можна завантажити Internet Explorer?
- Роздивіться його панель інструментів, що вгорі, кнопки та інші елементи. Кнопка Назад вам вже відома. Знайдіть поле Адреса та кнопку Перехід. Кожна веб-сторінка має свою адресу в Інтернеті, яка складаєтьсяз кількох слів, записаних англійськими літерами та відокремлених точками. Введіть в поле Адреса адресу сайту onlandia.org.ua натисніть кнопку Перехід або Enter. Веб-сайт Онляндія познайомить вас з основними правилами безпечної роботи у всесвітній мережі Інтернет. На головній сторінці ліворуч знайдіть рядок «Для дітей 7-10 років» підведіть до нього вказівник і клацніть ліву кнопку миші. Ви потрапити на нову сторінку. Перегляньте її та перейдіть до розділу Безмежний ліс. Перегляньте історію про пригоди Миколи та запам’ятайте правила безпечної та вічливої поведінки користувача Інтернету. 2. Демонстрація

VІІІ Релаксація

1. Оченята роблять вправи: Вліво, вправо, вліво, вправо. Потім вгору, потім вниз Оченятами дивись!
2. Широко відкрию очі, Роздивлюсь усе охоче, Потім мружусь, наче киця, І заплющую очиці!
3. А тепер нове завдання – Оченятам тренування: Раз – дивлюсь удалечінь, Два – в долонці, відпочинь!

ІХ Підсумок уроку

- Яку тему сьогодні вивчали?
- Що було в списку обіцянок Миколи?
- Що забезпечує безпеку використання Інтернету?
- За сьогоднішній урок, по кількості фішок хто зайняв перше місце і має право на першість?
- Веселий Компік задоволений вами, він переконаний, що ви всі гарні учні! 

Х Домашнє завдання

Робочий зошит с.3 завд. 45, с.4 Завд. 1,3,4.

Дану публікацію підготували для Вас команда сайту HelpInformatik.COM
Клас: 4-й
Автор: Кірєєва Аліна Олександрівна вчитель початкових класів Раківської ЗОШ І-ІІІ ст.
Дата створення: 28.07.2015
Переглядів: 6599